Wielernieuws volgen?

"Ik heb geluk gehad", aldus een opgeluchte Froome na de voorlaatste Alpenetappe. "Ik heb wat pijn aan mijn knie en heb wat schaafwonden, maar al met al gaat het prima met me. Ik ben heel blij dat ik geen zware blessure heb, het had alle kanten op kunnen gaan met zo'n val." De geletruidrager viel in de natte afdaling richting de slotklim naar Saint-Gervais Mont Blanc. Zijn eigen fiets was kapot, maar op de fiets van ploegmaat Geraint Thomas sloot de Brit vrij snel weer aan bij de groep met favorieten. "Ik probeerde gewoon in een veilige positie vooraan de groep af te dalen, maar ik ging over de witte lijn op de weg en verloor mijn voorwiel", zegt Froome. "Ik moet Geraint bedanken voor zijn fiets, dat ging prima tot de finish. Ik wist dat onze auto ver achter ons zat en ik kon niet meer verder op mijn eigen fiets." Uiteindelijk verloor de kopman van Team Sky ruim een halve minuut op de nieuwe nummer twee en ritwinnaar Romain Bardet en maar tien seconden op de nieuwe nummer drie Nairo Quintana. Zijn voorsprong in het klassement op Bardet (4.11 minuten) en Quintana (4.27 minuten) is met één bergrit te gaan nog steeds riant. "Dit was een dag waarop ik heel blij was dat ik een marge van ruim vier minuten heb in het klassement", stelt Froome. "Het voelt goed om weer een dag dichter bij Parijs te zijn."

"Het spaakbeen is gebroken, maar op zich is het een mooie breuk. Alleen zit er nu gips omheen en met gips kan ik niet fietsen", aldus de Nederlandse renner van Giant-Alpecin tegen de NOS. Dumoulin kwam aan de voet van de voorlaatste klim ten val en moest niet veel later noodgedwongen in één van de volgauto's van de Duitse wielerformatie stappen. In het ziekenhuis in Sallanches werd vrijdagavond de breuk vastgesteld. De 25-jarige Limburger vliegt zaterdag terug naar Nederland.  "Ik ga op zoek naar de beste specialist en kijken wat er mogelijk is." Dumoulin, die deze Tour twee etappes op zijn naam schreef, geldt als één van de grote favorieten voor het goud op de tijdrit, maar hij is niet van plan om op 10 augustus zomaar aan de start te verschijnen in Rio de Janeiro. "Ik ga niet voor spek en bonen rijden."

"Dit is waardeloos", aldus een terneergeslagen ploegleider Marc Reef in gesprek met NU.nl. "Dit is een scenario waaraan we niet eens durfden te denken. Erger kan eigenlijk niet." Dumoulin liep bij zijn valpartij aan de voet van de voorlaatste klim van de Alpenetappe een breukje in zijn linkerpols op. De precieze ernst van de kwetsuur zal worden vastgesteld in het ziekenhuis van Sallanches.  "In een keer hoorden we over de radio dat Tom gevallen was", vertelt Reef, die met zijn volgauto als eerste bij de gevallen Dumoulin aankwam. "Hij zei meteen al dat het niet goed voelde. Ik dacht nog dat het misschien de schrik was, dus we hebben hem nog heel even op de fiets gezet. Maar na een kilometer of twee zei hij: 'Het gaat echt niet'. Dus toen zijn we gestopt." "Vlak voor de laatste klim hebben we Tom in de verzorgersauto gezet en is hij zo snel mogelijk naar Saint-Gervais-les-Bains gegaan om een foto te laten maken."

Het Deense ploegje werd vrijdag omgedoopt tot Team Virtu Pro-Veloconcept. Volgende week maakt de opleidingsploeg voor het eerst zijn opwachting onder de nieuwe naam in de Ronde van Denemarken. Riis was eerder jarenlang manager van Saxo-Tinkoff, tot hij onenigheid kreeg met de Russische teambaas Oleg Tinkov. Het leidde vorig jaar maart tot zijn vertrek. Hij zette daarna het Riis Seier Project op met zijn kompaan en keert nu terug in het wielrennen. Riis, die zijn Tourwinst van 1996 moest inleveren na een dopingbekentenis, zal zich in de Deense ploeg niet gaan bezighouden met de dagelijkse gang van zaken.

Bardet reed op drie kilometer van de finish weg bij zijn medevluchter Rui Costa en soleerde vervolgens knap naar de dagwinst op de Mont Blanc, waar de renners geplaagd werden door hevige regenval. Joaquim Rodriguez werd tweede achter Bardet, voor Alejandro Valverde. Chris Froome kwam eveneens ten val, maar kwam met slechts 36 seconden achterstand binnen en zag zijn gele trui niet in gevaar komen. De Brit had dat grotendeels te danken aan Wout Poels. Mollema kwam pas op 4 minuten en 25 seconden van Bardet binnen. De Nederlandse kopman van Trek-Segafredo schoof vlak voor de slotklim onderuit en kon de aansluiting bij zijn concurrenten niet meer vinden. De Groninger bezet met nog twee etappes te gaan de tiende plek in het algemeen klassement, op 7 minuten en 42 seconden van Froome. Bardet is de nieuwe nummer twee in het klassement. De renner van AG2R moet in de resterende twee ritten 4 minuten en 11 seconden goedmaken op Froome. Nairo Quintana staat nu derde op 4.27, voor wittetruidrager Adam Yates (4.36). Tom Dumoulin moest de strijd staken. De Limburger van Giant-Alpecin liep een polsblessure op bij een val op de Montée de Bisanne en moet vrezen voor deelname aan de olympische tijdrit in Rio de Janeiro.

De 146,5 kilometer tellende rit van Mégève naar Morzine is de laatste van de vier etappes in de Alpen. Dit keer is de aankomst niet bergop, maar ligt de finish in een afdaling. Na tien kilometer komen de renners de eerste klim van de dag tegen: de Col des Aravis. Daarna volgt de Col de la Colombière met een gemiddelde stijging van zes procent. De klim eindigt met een lange en soms stijle afdaling. Als laatste volgen de zwaarste cols van de dag. Eerst moeten de renners de Col de la Ramaz over en vervolgens 11,6 kilometer klimmen op de Col de Joux-Plane met een gemiddelde stijging van 8,6 procent. Chris Froome rijdt nog altijd in het geel en kan de zege in de Tour nauwelijks meer ontgaan. De Brit van team Sky wist ook na zijn valpartij in de negentiende etappe de schade beperkt te houden. Bauke Mollema, die eveneens onderuit ging, zakte naar de tiende plaats.  Afstand: 146,5 kilometer Vertrek: 12.55 uur
Verwachte aankomst: 17.01 uur Doorkomsten bergklassement:
Col des Aravis, na 21 kilometer (tweede categorie)
Col de la Colombière, na 45,5 kilometer (eerste categorie)
Col de la Ramaz, na 93,5 kilometer (eerste categorie)
Col de Joux Plane, na 134,5 kilometer (buitencategorie) Supersprint:
Le Grand-Bornand, na 33,5 kilometer

10. Wielrennen 12 uur geleden Tour 2016 'Knecht' Ten Dam gaat proberen aan te vallen in laatste twee bergritten Laurens ten Dam kwam naar de Tour om Warren Barguil bij te staan, maar nu zijn kopman is weggezakt in het klassement, gaat de 35-jarige klimmer vrijdag en zaterdag in de laatste twee bergetappes proberen mee te zitten in de kopgroep. 'Op de rustdag van dinsdag hebben we de knop omgezet'

De 25-jarige Dumoulin, die zegevierde in de negende etappe en eerste individuele tijdrit, stapte huilend de ploegwagen in en werd vervolgens afgevoerd met een ambulance. "Hij heeft pijn aan zijn linkerpols en wordt later onderzocht", liet Giant-Alpecin later op Twitter weten. De Nederlandse renner zou zelf vrezen voor een breuk. Dumoulin geldt als een van de topfavorieten voor de olympische tijdrit, maar moet door zijn blessure wellicht een streep zetten door de Zomerspelen in Rio de Janeiro. De tijdrit staat voor woensdag 10 augustus op het programma in Brazilië.

"Ik verwacht wel wat aanvallen, zeker op de laatste klim. Hopelijk kan ik die pareren", aldus Mollema in Albertville kort voor de start van de Alpenrit over 146 kilometer. De Nederlandse kopman van Trek-Segafredo beseft dat hij voor een lastige opgave staat. "Het wordt een zware dag. Vanaf het begin gaat het bergop en bergaf. Hopelijk heb ik in de laatste klim nog goede benen." De afgelopen dagen had Mollema het al lastig. Hij wist de tweede plek in het algemeen klassement weliswaar vast te houden, maar zijn voorsprong op concurrenten als Adam Yates (0.24), Nairo Quintana (0.45), Romain Bardet (1.05) en Richie Porte (1.08) liep wel terug. "Ze jagen op me. Ik heb aardig wat tijd prijs gegeven. Dat is jammer, maar ik heb nog steeds een voorsprong. Die moeten ze eerst maar eens zien goed te maken. Gelukkig heb ik de laatste dertig kilometer van de etappe al verkend, maar ook daarvoor zal het zwaar worden."

"Op de rustdag van dinsdag hebben we de knop omgezet", aldus Ten Dam in gesprek met NU.nl. "Dat is voor mij ook even omschakelen, want ik ben in principe gehaald om Warren te helpen." In de eerste twee weken stond Barguil mede door de hulp van zijn ploegmaat nog kort in het klassement, maar de Fransman verloor in de bergrit van zondag veel tijd en staat daardoor nu twintigste op iets minder dan een halfuur van de top tien.  Bij Giant-Alpecin is het devies voor de klimmers Ten Dam, Barguil, Simon Geschke en Georg Preidler daarom om vrijdag en zaterdag in de laatste twee Alpenetappes aan te vallen. "Dat is zeker de insteek, maar aanvallen is makkelijker gezegd dan gedaan", stelt Ten Dam. "Ik zei het donderdagochtend nog tegen mijn pa: 'Er willen vrijdag natuurlijk heel veel renners meezitten'. Hier rijdt de wereldtop en de wereldtop probeert ook in de kopgroep te komen."